Skip to main content

Τα τσουρέκια της μαμάς

Τσουρέκια αφράτα πασχαλινά της μαμάς

Έφτασε επιτέλους ο καιρός που το σπίτι θα μυρίσει με αγαπημένα αρώματα μαστίχας, βανίλιας και κακουλέ ! Προτείνουμε μια εύκολη συνταγή για τσουρέκια , τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε στο σπίτι με εύκολα υλικά και πολύ γρήγορα !

Παραθέτουμε τα υλικά :

Υλικά για το προζύμι :

-200 γρ. νωπή μπυρομαγιά

-1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό 320 ml περίπου (όχι καυτό)

-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

-300-350 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

Υλικά για τσουρέκια :

-2 κιλα και 200 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

-800 ml γάλα χλιαρό

-8 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

-850 γρ. ζάχαρη

-200 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας

-200 ml καλαμποκέλαιο

-2 κουτ. του γλυκού κακουλέ

-2 κουτ. του γλυκού μαχλέπι

-6 κουκουτσακια μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

-Λίγο αλάτι

Για επάλειψη :

-2 αβγά

-λίγο νερό

-σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου

Οδηγίες παρασκευάσματος :

  1. Για το προζύμι : Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, ρίχνουμε αλεύρι που έχουμε για το προζύμι, ζάχαρη περιμένουμε 45 λεπτά περίπου να φουσκώσει.

2 . Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το προζύμι, το αλεύρι για τα τσουρέκια, μπαχαρικά, αυγά, λιώνουμε τη ζάχαρη σε χλιαρό γάλα, και τα ρίχνουμε και αυτά. Λιώνουμε βούτυρο, και ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο.(Προσοχή να μην είναι πάρα πολύ ζεστά και κάψουμε την μαγιά). Το βούτυρο και το καλαμποκέλαιο τα ρίχνουμε σιγά σιγά, (όχι όλο μαζί) Και ζυμώνουμε καλά.

3. Αφήνουμε 1 με 1+30 ώρα να φουσκώσει το ζυμάρι μας.

4. Πλάθουμε πλεξούδες, αλείφουμε με αυγό και λίγο νερό, και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου. Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά ανάλογα βέβαια με την θερμοκρασία δωματίου.

5. Προσοχή πριν τα βάλουνε στο φούρνο, με μία οδοντογλυφίδα, τριπάμε μόνο το τσουρέκι που θα μπει στο φούρνο σε 3 -4 σημεία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι τα τσουρέκια μας. Αν πάρουν πολύ χρώμα γρήγορα, σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα.

Καλή επιτυχία!!!