Νόστιμη συνταγή για το σχολείο : Μηλόπιτα-υπερπαραγωγή μέσα σε φόρμα του κέικ, βήμα-βήμα
Δείτε πως φτιάχνουμε μηλόπιτα-υπερπαραγωγή μέσα σε φόρμα του κέικ, βήμα-βήμα:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου)
Σάλτσα βανίλιας
Για να φτιάξουμε μηλόπιτα-υπερπαραγωγή μέσα σε φόρμα του κέικ, αρχικά βάζουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια, τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν μια πυκνή και λεία σάλτσα. Εναλλακτικά, τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος.
Γέμιση
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι. Μόλις ρευστοποιηθεί, ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τα μήλα και το κορν φλάουρ. Αφήνουμε τη γέμιση να σταθεί για 30 λεπτά, αλλά εμείς συνεχίζουμε τη διαδικασία κόβοντας τη σφολιάτα.
Συναρμολόγηση + Ψήσιμο
Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε επίπεδη επιφάνεια και με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος παραλληλόγραμμα κομμάτια με πλάτος περίπου 4 εκ. Κόβουμε λοξά κάθε κομμάτι από τη μία διαγώνια γωνία στην απέναντί της, σχηματίζοντας έτσι δύο μακριά τρίγωνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα δύο φύλλα σφολιάτας. Τώρα θα έχουμε άφθονα μακριά τριγωνικά κομμάτια. Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 28 εκ.

Ντύνουμε τα τοιχώματά της με τα τρίγωνα κομμάτια σφολιάτας ως εξής: Παίρνουμε ένα τρίγωνο και το ακουμπάμε στο τοίχωμα της φόρμας, έτσι ώστε η πλατιά πλευρά να εξέχει κατά 2 εκ., το υπόλοιπο μέρος να εφαρμόσει στο εσωτερικό τοίχωμα και στον πάτο και η μύτη του να ανέβει στο κεντρικό τοίχωμα (της τρύπας της φόρμας), εξέχοντας στην τρύπα κατά 2 εκ.

Συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα τρίγωνα κομμάτια, βάζοντάς τα έτσι ώστε το καθένα να καλύπτει ελαφρώς το προηγούμενο, μέχρι να καλύψουμε εντελώς ολόκληρη τη φόρμα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 150 γρ. από το βούτυρο με το κακάο, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα. Στη συνέχεια, αλείφουμε όλη τη βάση σφολιάτας στο εσωτερικό της φόρμας.

Μισογεμίζουμε τη φόρμα με το μισό μείγμα μήλων. Ανάμεσα στα κομμάτια μπήγουμε σε ίσες αποστάσεις τις καραμέλες βουτύρου. Απογεμίζουμε τη φόρμα με το υπόλοιπο μείγμα μήλων. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό μήλου.

Βυθίζουμε τα σαβαγιάρ ένα ένα, για 1 δευτερόλεπτο, και τα τακτοποιούμε ακτινωτά πάνω στα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο, σπάζοντάς τα στα δύο αν δεν χωρούν.

Φέρνουμε τις πλατιές άκρες των τρίγωνων κομματιών σφολιάτας προς τα μέσα, μισοκαλύπτοντας τα σαβαγιάρ.

Φέρνουμε προς τα μέσα και τις μυτερές τους άκρες (αυτές δεν θα καλύψουν εντελώς τα σαβαγιάρ). Καπακώνουμε τη φόρμα με ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30-32 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από της φόρμας. Τουμπάρουμε προσεκτικά τη φόρμα μέσα στο ταψί κρατώντας το γερά και σταθερά, την ανασηκώνουμε και την αφαιρούμε για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, το οποίο τώρα βρίσκεται μέσα στο ταψί, με τα κομμάτια σφολιάτας προς τα πάνω. Αλείφουμε τη σφολιάτα εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190°C. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα. Αν πάρει χρώμα από νωρίς, σκεπάζουμε χαλαρά το γλυκό με αλουμινόχαρτο, το οποίο όμως αφαιρούμε τα τελευταία 10-15 λεπτά του ψησίματος.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 5 λεπτά. Στο άνοιγμά του στο κέντρο αδειάζουμε τη σάλτσα βανίλιας που αφήσαμε κατά μέρος, γεμίζοντάς το μέχρι επάνω. Αυτό είναι προαιρετικό. Αν θέλουμε δηλαδή, μπορούμε να αφήσουμε τη σάλτσα στο μπολ, για να τη σερβίρουμε όταν θα κόψουμε το γλυκό σε κομμάτια.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε κομμάτια και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Η σάλτσα θα ξεχυθεί από το κέντρο του γλυκού, οπότε παίρνουμε κουταλιές και περιχύνουμε κάθε κομμάτι στο πιάτο. Αν έχουμε κρατήσει τη σάλτσα κατά μέρος, απλώς περιχύνουμε με αυτήν κάθε κομμάτι μέσα στο πιάτο.

Υλικά
Κομμάτια: για φόρμα διαμέτρου 28 εκ., 8-10 κομμάτια
- 3 φύλλα σφολιάτας
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 70 γρ. κακάο σε σκόνη
- 9 καραμέλες βουτύρου μαλακές (οι μικρές τετράγωνες καραμέλες, τυλιγμένες στο ασημόχαρτο που απεικονίζει μια αγελάδα)
- περίπου 10 μπισκότα σαβαγιάρ
- 200 ml έτοιμος χυμός μήλου
Για τη γέμιση μήλου
- 1.500 γρ. μήλα, με τη φλούδα, καλά πλυμένα, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ. (χωρίς τα κουκούτσια)
- περίπου 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 100 γρ. μέλι
- 200 γρ. καρύδια
Για τη σάλτσα βανίλιας
- 500 γρ. φρουτόκρεμα μήλου (αυτή που πωλείται σε βαζάκι, στα ράφια με τις βρεφικές τροφές, έτοιμη για κατανάλωση)
- 300 γρ. τυρί κρέμα
- τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
Διαδικασία
Σάλτσα βανίλιας
- Για να φτιάξουμε μηλόπιτα-υπερπαραγωγή μέσα σε φόρμα του κέικ, αρχικά βάζουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, όλα τα υλικά μαζί.
- Στη συνέχεια, τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν μια πυκνή και λεία σάλτσα.
- Εναλλακτικά, τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος.
Γέμιση
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι.
- Μόλις ρευστοποιηθεί, ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τα μήλα και το κορν φλάουρ.
- Αφήνουμε τη γέμιση να σταθεί για 30 λεπτά, αλλά εμείς συνεχίζουμε τη διαδικασία κόβοντας τη σφολιάτα.
Συναρμολόγηση + Ψήσιμο
- Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε επίπεδη επιφάνεια και με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος παραλληλόγραμμα κομμάτια με πλάτος περίπου 4 εκ.
- Κόβουμε λοξά κάθε κομμάτι από τη μία διαγώνια γωνία στην απέναντί της, σχηματίζοντας έτσι δύο μακριά τρίγωνα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα δύο φύλλα σφολιάτας. Τώρα θα έχουμε άφθονα μακριά τριγωνικά κομμάτια.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 28 εκ.
- Ντύνουμε τα τοιχώματά της με τα τρίγωνα κομμάτια σφολιάτας ως εξής: Παίρνουμε ένα τρίγωνο και το ακουμπάμε στο τοίχωμα της φόρμας, έτσι ώστε η πλατιά πλευρά να εξέχει κατά 2 εκ., το υπόλοιπο μέρος να εφαρμόσει στο εσωτερικό τοίχωμα και στον πάτο και η μύτη του να ανέβει στο κεντρικό τοίχωμα (της τρύπας της φόρμας), εξέχοντας στην τρύπα κατά 2 εκ.
- Συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα τρίγωνα κομμάτια, βάζοντάς τα έτσι ώστε το καθένα να καλύπτει ελαφρώς το προηγούμενο, μέχρι να καλύψουμε εντελώς ολόκληρη τη φόρμα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 150 γρ. από το βούτυρο με το κακάο, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.
- Στη συνέχεια, αλείφουμε όλη τη βάση σφολιάτας στο εσωτερικό της φόρμας.
- Μισογεμίζουμε τη φόρμα με το μισό μείγμα μήλων.
- Ανάμεσα στα κομμάτια μπήγουμε σε ίσες αποστάσεις τις καραμέλες βουτύρου.
- Απογεμίζουμε τη φόρμα με το υπόλοιπο μείγμα μήλων.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό μήλου.
- Βυθίζουμε τα σαβαγιάρ ένα ένα, για 1 δευτερόλεπτο, και τα τακτοποιούμε ακτινωτά πάνω στα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο, σπάζοντάς τα στα δύο αν δεν χωρούν.
- Φέρνουμε τις πλατιές άκρες των τρίγωνων κομματιών σφολιάτας προς τα μέσα, μισοκαλύπτοντας τα σαβαγιάρ.
- Φέρνουμε προς τα μέσα και τις μυτερές τους άκρες (αυτές δεν θα καλύψουν εντελώς τα σαβαγιάρ).
- Καπακώνουμε τη φόρμα με ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30-32 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από της φόρμας.
- Τουμπάρουμε προσεκτικά τη φόρμα μέσα στο ταψί κρατώντας το γερά και σταθερά, την ανασηκώνουμε και την αφαιρούμε για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, το οποίο τώρα βρίσκεται μέσα στο ταψί, με τα κομμάτια σφολιάτας προς τα πάνω.
- Αλείφουμε τη σφολιάτα εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190°C.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα.
- Αν πάρει χρώμα από νωρίς, σκεπάζουμε χαλαρά το γλυκό με αλουμινόχαρτο, το οποίο όμως αφαιρούμε τα τελευταία 10-15 λεπτά του ψησίματος.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Στο άνοιγμά του στο κέντρο αδειάζουμε τη σάλτσα βανίλιας που αφήσαμε κατά μέρος, γεμίζοντάς το μέχρι επάνω. Αυτό είναι προαιρετικό. Αν θέλουμε δηλαδή, μπορούμε να αφήσουμε τη σάλτσα στο μπολ, για να τη σερβίρουμε όταν θα κόψουμε το γλυκό σε κομμάτια.
- Για να σερβίρουμε, κόβουμε κομμάτια και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Η σάλτσα θα ξεχυθεί από το κέντρο του γλυκού, οπότε παίρνουμε κουταλιές και περιχύνουμε κάθε κομμάτι στο πιάτο.
- Αν έχουμε κρατήσει τη σάλτσα κατά μέρος, απλώς περιχύνουμε με αυτήν κάθε κομμάτι μέσα στο πιάτο.
Πηγή : Γαστρονόμος