Χριστουγεννιάτικη συνταγή : Χοιρινό ρολό γεμιστό με τυρί κρέμα, μανιτάρια και μπέικον
Συστατικά
γραμμάρια (γρ.)ουγγιές (oz.)USA cups
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
Για τη γέμιση
300 γρ. μανιτάρια champignon
150 γρ. μπέικον, σε φέτες
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Για το χοιρινό ρολό
2,5 κιλά χοιρινό λαιμό
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
200 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. mix τυριών, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
30 γρ. νερό
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
πατάτες baby, βρασμένες
λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένα
καρότα, βρασμένα
βούτυρο
δεντρολίβανο
αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
TIP
Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
Για τη γέμιση
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
(Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε με νερό αλλά τα σκουπίζουμε με χαρτί. Μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε ή να τα αφήσουμε με τη φλούδα.)
Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες και το μπέικον και το σκόρδο σε λεπτές.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μπέικον, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
Για το χοιρινό ρολό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας με τη μεγάλη πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας το ελαιόλαδο, το μισό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε το χοιρινό στο κέντρο της λαδόκολλας με τη μεγάλη του πλευρά να είναι παράλληλα στη μεγάλη πλευρά της λαδόκολλας.
Χαράζουμε αρχικά κατά μήκος το κρέας σε 3-4 σημεία ώστε να ανοίξει και στη συνέχεια κάθετα σε αρκετά σημεία ώστε να ανοίξει ακόμα περισσότερο.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και επιπλέον αλάτι.
Απλώνουμε τη μουστάρδα σε όλη την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Προσθέτουμε από πάνω το τυρί κρέμα και το απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Μεταφέρουμε τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Ρίχνουμε από πάνω το mix τυριών και διπλώνουμε προς τα μέσα τη μεγάλη πλευρά του χοιρινού που έχουμε μπροστά μας με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο και την απέναντι πλευρά ώστε να καλύψει την άλλη μεγάλη πλευρά, δημιουργώντας ένα ρολό με την ένωση προς τα πάνω.
Προσθέτουμε ακόμα ένα μικρότερο φύλλο λαδόκολλας από πάνω, τυλίγουμε με αυτό το ρολό και στη συνέχεια τυλίγουμε και το κάτω φύλλο λαδόκολλας.
Κλείνουμε τις 2 άκρες της λαδόκολλας, καλύπτουμε το ρολό με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε ξανά τις 2 άκρες.
Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί με σχάρα με την ένωση του αλουμινόχαρτου προς τα πάνω.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230°C στην ένδειξη γκριλ, και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, μεταφέρουμε το ρολό σε μια επιφάνεια κοπής και το αφήνουμε να κρυώσει για 20-30 λεπτά.
Ρίχνουμε τα ζουμιά από τη λαδόκολλα σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε σε μια κούπα το κορν φλάουρ και το νερό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μέλι, και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, τοποθετούμε μια σίτα πάνω από ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα για να τη σουρώσουμε.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε τις πατάτες baby, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρότα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και αλάτι.
Αφήνουμε 1-2 λεπτά να λιώσει το βούτυρο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε τα λαχανικά με το βούτυρο και σερβίρουμε.
Πηγή : Akis Petretzikis LTD