Όταν θέλουμε σνακ για τη δουλεια ή το σπίτι, αυτό το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα είναι η πιο νόστιμη επιλογή.
Συνταγή : Αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα
Υλικά
Μερίδες: 8-10 φέτες
- 4 αυγά
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια + λίγο ακόμη για τη φόρμα
- 2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
- 1 + 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 φέτα σαλάμι αέρος, ψιλοκομμένη
- 4-5 φέτες καπνιστό χοιρινό ζαμπόν, μέτρια κομμένες με το χέρι
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα, χτυπάμε σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός, τα αυγά με πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά.
- Έπειτα ρίχνουμε το τυρί και χτυπάμε για λίγο.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα σχετικά πυκνό μείγμα.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμη πιπέρι, τα αλλαντικά και τη ρίγανη και, αν θέλουμε, τον μαϊντανό, για φρεσκάδα.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε μια σχετικά μικρή, μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, και το ξεφουρνίζουμε.
- Το αφήνουμε για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν το σερβίρουμε, κομμένο σε φέτες.
- Συνοδεύουμε, το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα, με πράσινη σαλάτα.
Πηγή : Γαστρονόμος