Τα κουλουράκια της γιαγιάς
Τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς
Πάσχα χωρίς πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς γίνεται? Δεν γίνεται !!! . Διαδικασία κατά την οποία συμμετέχουν και τα αγαπημένα μας παιδάκια και χαιρόμαστε μικροί και μεγάλοι , όταν στο τέλος τα τρώμε με χαρά και ευχαρίστηση !
Υλικά
- 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 4 αβγά
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- ½ κούπα του τσαγιού γάλα
- 4 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- 3-4 βανίλιες
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.τ.γ. σόδα
- 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
Οδηγίες για την παρασκευή
- Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα.
- Έπειτα βάλτε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίστε να προσθέτετε αυτό το μείγμα στο άλλο.
- Βάλτε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει και στα χέρια.
- Αφήστε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί και έπειτα πλάστε με τα παιδιά σας κουλουράκια σε σχήματα που τους αρέσει. Κοτσίδες και σαλιγκαράκια έχουν την τιμητική τους.
- Αλείψτε τα με ένα αβγό για να γυαλίσουν.
- Ψήστε στους 180° για 10 με 20 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
- Προσοχή! Μην βάζετε κουλουράκια που δεν έχουν το ίδιο μέγεθος στο ταψί σας. Κάποια θα παραψηθούν και κάποια άλλα όχι.
Καλή επιτυχία σε μικρούς και μεγάλους !!!