Τι πιο ωραίο από ένα σπιτικό croque madame; Πολλά υλικά μπορούμε να του βάλουμε, εδώ το φτιάχνουμε με καπνιστή πέστροφα και σολομό, και μια ωραία γραβιέρα.
Σαββατιάτικο brunch : Croque madame με καπνιστό σολομό ή πέστροφα και γραβιέρα
Υλικά
Μερίδες: 4
- 70 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα, για τα αυγά
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 160 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
- 8 φέτες ψωμί του τοστ
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 280 γρ. καπνιστός σολομός, σε λεπτές φέτες (ή πέστροφα, ανάλογα με τα γούστα μας– αν δεν μας αρέσουν τα καπνιστά ψάρια, τα αντικαθιστούμε με φέτες ζαμπόν μπούτι της αρεσκείας μας)
- 3 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος (ή άνηθος)
- 80-100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 4 αυγά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα μπεσαμέλ (χωρίς σβόλους), ελαφρώς πηχτή. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού και την άλλη πλευρά με τη μουστάρδα.
- Παίρνουμε τις 4 από τις φέτες και απλώνουμε πάνω στην πλευρά με τη μουστάρδα τον σολομό και τον μάραθο (ή τον άνηθο). Κλείνουμε τα 4 τοστ με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα έξω.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα τοστ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βάζουμε σε ένα ταψί και αλείφουμε την εξωτερική τους πλευρά με την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
- Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά (μάτια) με λίγο βούτυρο ή λάδι και τα βάζουμε πάνω από κάθε τοστ.
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε, την croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα, με σαλάτα με ντοματίνια.
Πηγή : Γαστρονόμος