Skip to main content

Τυλιγμένο στη λαδόκολλα, το φαγκρί γίνεται απίστευτα τρυφερό και ζουμερό και δεν κινδυνεύει να «στεγνώσει». Οι κόκκινες ντομάτες, τα γήινα μανιτάρια, το θυμάρι και ο δυόσμος, συνοδεύουν το ψάρι μοναδικά.

Συνταγή για την Κυριακή των Βαΐων : Φαγκρί με ντομάτα, μανιτάρια και θυμάρι στη λαδόκολλα

Την Κυριακή των Βαΐων ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρο εορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην πόλη των Ιεροσολύμων. Ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, κοντά στο όρος των Ελαιών, αναβάτης σε ένα πουλάρι που είχε ζητήσει να του φέρουν οι μαθητές του. Στην πλάτη του ζώου είχαν στρώσει για σαμάρι ρούχα τους, για να καθίσει όσο γίνεται πιο αναπαυτικά ο Δάσκαλός τους.

Φτάνοντας στην πόλη, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να Τον προϋπαντήσει, στρώνοντας τον δρόμο με ρούχα, μια χειρονομία σεβασμού και θαυμασμού. Άλλοι έκοβαν και έστρωναν επίσης νεαρά κλαδιά δέντρων (βάγια). Το πιθανότερο είναι ότι έστρωσαν κλαδιά φοίνικα, δέντρου που φύεται στην περιοχή και συμβολίζει τη νίκη. Βάγια σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας λένε επίσης ένα είδος δάφνης. Στην Εκκλησία, την Κυριακή των Βαΐων, ανάλογα με τον τόπο, δίνουν κλαδιά από διάφορα φυτά που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την Ακολουθία του Όρθρου: μυρτιά, ιτιά, δάφνη, φοίνικα.

Την Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε», όπως τη λένε στην Κέρκυρα και αλλού, τελειώνει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Για τους περισσότερους, οι δύο νηστείες δεν διαχωρίζονται, η τελευταία εμπεριέχεται στην πρώτη ή θεωρείται φυσική συνέχειά της. Ως ημερολογιακό όριο ανάμεσα στις σημαντικές αυτές περιόδους της προετοιμασίας των πιστών για το Πάσχα, η Κυριακή των Βαΐων είναι για τους περισσότερους ένα διατροφικό διάλειμμα από τη νηστεία της Σαρακοστής, μια ανάπαυλα για να πάρουμε δυνάμεις και να αντέξουμε το αυστηρό νηστίσιμο διαιτολόγιο των επόμενων ημερών. Ανάπαυλα πρωτεΐνούχα, ψαροφαγική.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την ημέρα προτείνουμε την παρακάτω συνταγή :

Φαγκρί με ντομάτα, μανιτάρια και θυμάρι στη λαδόκολλα

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  6 φέτες φαγκρί (συνολικού βάρους 1.500-1.800 γρ.), αλατοπιπερωμένες
  •  250 γρ. λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  2 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  6 μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  •  6 κουτ. σούπας κρασί λευκό
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φαγκρί με ντομάτα, μανιτάρια και θυμάρι στη λαδόκολλα, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ή σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το θυμάρι, ανακατεύοντας διαρκώς, για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
  2. Tότε προσθέτουμε τις ντομάτες και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 7-8 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να δέσει κάπως.
  3. Σε ένα άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες του ψαριού για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  5. Βάζουμε κάθε φέτα ψαριού σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο, βάζουμε από πάνω 1 φύλλο δυόσμου, μοιράζουμε σε κάθε φέτα τη σάλτσα με τα μανιτάρια και περιχύνουμε με 1 κουταλιά κρασί.
  6. Κλείνουμε τις φέτες μέσα στο λαδόχαρτο, διπλώνοντάς τες σε πακετάκι.
  7. Βάζουμε τα πακέτα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
  8. Ανοίγουμε τα πακέτα και είτε μεταφέρουμε στα πιάτα το ψάρι με τη σάλτσα του είτε τα βάζουμε όπως είναι στα πιάτα.
  9. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Πηγή : Γαστρονόμος