Καρκινογόνες ουσίες σε γνωστά μπισκότα – Άμεση ανάκληση και ενημέρωση καταναλωτών
Οι εστέρες 3-MCPD και οι γλυκιδυλεστέρες είναι χημικές ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν κατά τον ραφινάρισμα των βρώσιμων ελαίων, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Θεωρούνται μολυσματικοί παράγοντες και μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια και τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά τα έλαια. Κατά την πέψη, αυτοί οι εστέρες διασπώνται σε 3-MCPD και γλυκιδόλη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία και ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνοι» Ομάδα 2Β και Ομάδα 2Α αντίστοιχα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται συνήθως στο ραφιναρισμένο φοινικέλαιο και στο φοινικέλαιο, αλλά το 3-MCPDE και το GE βρίσκονται επίσης σε άλλα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια (όπως έλαια, καρύδας, ηλίανθου και σόγιας) και σε ραφιναρισμένα θαλάσσια έλαια (όπως ιχθυέλαια).
Η επιτρεπόμενη ανώτατη ποσότητα στα τρόφιμα στην ΕΕ είναι για την 3-MCPD στα 750 μg/kg και η επιτρεπόμενη συγκέντρωση γλυκιδόλης στα 500 μg/kg. Χαμηλότερες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις ορίζονται για τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για ειδικές ιατρικές εφαρμογές. Αυτές οι αυστηρές επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις αποσκοπούν στη μείωση της παρουσίας τους σε βρώσιμα έλαια και επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανή μόλυνση και η μετανάστευση από το λάδι στα τρόφιμα και να αποτραπούν επακόλουθα προβλήματα υγείας.
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σε υψηλές ποσότητες σε τρόφιμα με τελευταία περίπτωση την ανάκληση δημοφιλών μπισκότων στη Δανία. Η Golden Foods ApS ανακαλεί μπισκότα σάντουιτς με γεύση σοκολάτας Bourbon και μπισκότα Bourbon Osmania λόγω υπερβολικών επιπέδων εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρων. «Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα από όπου το αγοράσατε» αναφέρει η αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Αυτές οι ουσίες έχουν εντοπιστεί και σε σοκολάτες Dubai όπως έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις επίσημων φορέων ση Γερμανία . Οι επικίνδυνες ουσίες πιθανότητα μόλυναν τις σοκολάτες Ντουμπάι μέσω μολυσμένου φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σχηματισμό εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τους ερευνητές , τα υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν συστατικά κακής ποιότητας για την παρασκευή των γλυκών.
Πηγή : Cibum.gr